sobota, 30 sierpnia 2014

Lasagne po wenecku

Dzisiaj wrzucam jeden z moich sprawdzonych i ulubionych, szybkich przepisów. Kiedy nie mam ochoty na wymyślanie skomplikowanych potraw, a chcę zjeść coś dobrego to zawsze mogę przyrządzić lasagne :) Mieszanie sosów działa kojąco i jest bardzo przyjemne! Polecam wypróbowanie.





Składniki (na 3-4 porcje):
  • 9 płatów makaronu do lasagne
  • 4 plasterki sera żółtego
sos pomidorowy:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki (najlepiej zmielić samodzielnie)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 400 g passaty z pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)
  • 1 łyżeczka pieprzu (do smaku)
Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Doprawiamy. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 30 minut.

sos beszamelowy:
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka (dodawać wg potrzeby)
  • 1 jajko
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, energicznie mieszając. Dolewamy mleko, zagotowujemy. Następnie wyłączamy płytkę i czekamy aż sos troszkę ostygnie, aby móc dodać jajko. Po dodaniu jajka ponownie rozgrzewamy sos. Można wtedy dodać jeszcze mleka, aby uzyskać odpowiednią, lekko kremową konsystencję sosu.

Przygotowanie formy do zapiekania:
Na spód układamy warstwę makaronu, kolejno: sos pomidorowy, beszamelowy, a następnie kolejną warstwę makaronu. U mnie są łącznie 3 warstwy makaronu: na spodzie, w środku i na górze bezpośrednio pod serem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 35 minut.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz