Składniki (na 3-4 porcje):
- 9 płatów makaronu do lasagne
- 4 plasterki sera żółtego
sos pomidorowy:
- 500 g mięsa mielonego z szynki (najlepiej zmielić samodzielnie)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego
- 400 g passaty z pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli (do smaku)
- 1 łyżeczka pieprzu (do smaku)
Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Doprawiamy. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 30 minut.
sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, energicznie mieszając. Dolewamy mleko, zagotowujemy. Następnie wyłączamy płytkę i czekamy aż sos troszkę ostygnie, aby móc dodać jajko. Po dodaniu jajka ponownie rozgrzewamy sos. Można wtedy dodać jeszcze mleka, aby uzyskać odpowiednią, lekko kremową konsystencję sosu.
Przygotowanie formy do zapiekania:
Na spód układamy warstwę makaronu, kolejno: sos pomidorowy, beszamelowy, a następnie kolejną warstwę makaronu. U mnie są łącznie 3 warstwy makaronu: na spodzie, w środku i na górze bezpośrednio pod serem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz