Składniki (na 4 porcje):
- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Marynata imbirowo-czosnkowa:
- 6 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 5 dużych ząbków czosnku
- duża szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny
Pasta pomidorowo-kolendrowa:
- 1 pomidor obrany ze skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 czerwona papryczka chilli
Zabieramy się za przygotowanie pasty: do blendera wkładamy pokrojonego pomidora, koncentrat, kolendrę i chilli.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy udka 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu. Następnie dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową. Przykrywamy i dusimy 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i nieco odparowujemy sos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz