Składniki (na 27 pierogów):
farsz:
- gotowana wołowina (ok. 300g)
- 1 jajko
- 2 cebule
- pieprz
- sól
Wołowinę gotujemy (można zrobić na niej zupę np. jarzynową), mielimy przez maszynkę, na koniec mielimy też cebulę. Do farszu dokładamy jajko, doprawiamy i zagniatamy.
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Mieszamy mąkę z solą, dolewamy gorącą wodę, zagniatamy nożem, dolewamy zimną wodę i zagniatamy ręką. Wałkujemy cienkie ciasto, wykrawamy kółka i lepimy :)
Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia pierogów.
Smacznego!
Wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)