poniedziałek, 7 września 2015

Pełnoziarniste pierogi z wołowiną






Składniki (na 27 pierogów):
farsz:
  • gotowana wołowina (ok. 300g)
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól

Wołowinę gotujemy (można zrobić na niej zupę np. jarzynową), mielimy przez maszynkę, na koniec mielimy też cebulę. Do farszu dokładamy jajko, doprawiamy i zagniatamy.

ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Mieszamy mąkę z solą, dolewamy gorącą wodę, zagniatamy nożem, dolewamy zimną wodę i zagniatamy ręką. Wałkujemy cienkie ciasto, wykrawamy kółka i lepimy :)

Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia pierogów.





Smacznego!




1 komentarz: