Inna wersja zwyczajnego fileta z kurczaka.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 por
- 1 łyżeczka masła
- 75 g tartej mozarelli
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie kotlety. Obtaczamy dokładnie w przyprawach i podsmażamy po minucie z każdej strony na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy białą część w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, delikatnie solimy, dusimy do miękkości.
Gdy por będzie gotowy wykładamy go na kurczaka i umieszczamy na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz