piątek, 30 października 2015

Zapiekany filet z kurczaka

Inna wersja zwyczajnego fileta z kurczaka.




Składniki:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 por
  • 1 łyżeczka masła
  • 75 g tartej mozarelli
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie kotlety. Obtaczamy dokładnie w przyprawach i podsmażamy po minucie z każdej strony na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 
Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy białą część w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, delikatnie solimy, dusimy do miękkości. 
Gdy por będzie gotowy wykładamy go na kurczaka i umieszczamy na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz