piątek, 2 października 2015

Zupa gulaszowa

Rozgrzewające danie jednogarnkowe, idealne jesienią.





Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 cukinie, pokrojona w ósemki
  • 4 czerwone papryki, w grubą kostkę
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • pikantne curry

Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy umytą i pokrojoną w drobną kostkę łopatkę. Podsmażamy. Po chwili dorzucamy marchewkę i ziemniaki. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku i dusimy około godziny aż mięso będzie półmiękkie. Po tym czasu wrzucamy pokrojoną cukinię i paprykę, dusimy aż warzywa będą jeszcze lekko chrupkie, a mięso całkiem miękkie. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz