Przepis podstawowy jest bardzo szybki i prosty, a z dodatkami możemy kombinować według tego na co mamy akurat ochotę.
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 dojrzały banan (około 90 g)
- 1 jajko L
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy z cynamonem, mieszamy energicznie z jajkiem. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i formujemy niewielkie placuszki. W smażeniu trzeba nabrać wprawy, radzę się nie zniechęcać, jeśli nie wyjdą za pierwszym czy drugim razem. Naprawdę warto spróbować kolejny raz, bo są przepyszne.
Gdy się z rumienią smażymy krótko na drugiej stronie.
Na zdjęciach:
- z domowym powidłem śliwkowym, masłem orzechowym i ziarnami kakao
- z domowym musem jabłkowym i masłem orzechowym
- z domowym powidłem śliwkowym i siekanymi migdałami/mieszanką orzechów
- z nutellą z awokado i pistacjami
Z dodatkami można szaleć bez ograniczeń! U mnie było już naprawdę wiele wersji i każda smaczna!
Czasami robię podobne na śniadanko, ale bez jajka i na mące kokosowej. :)
OdpowiedzUsuńTeż fajny pomysł, muszę spróbować :) robię z mąką kokosową, ale z jajkiem i ricotta takie serniczki - zapraszam przepis również u mnie 😋
Usuń