sobota, 6 września 2014

Powidła śliwkowe

Kolejny pomysł, żeby poczuć smak śliwek także zimą! Powidła bez dodatku cukru są świetną alternatywą dla słodkich dżemów, które możemy kupić w sklepie.





Składniki:

  • dowolna ilość śliwek (zależy ile macie garnków i miejsca, ja użyłam 15 kg śliwek)
Śliwki myjemy, drylujemy i umieszczamy w garnku. Gotujemy na wolnym ogniu aż do osiągnięcia ciemnej, gęstej masy. Trwa to ok. 3-4 dni. Trzeba uważać, żeby powidła się nie przypaliły i co chwilę mieszać.

Słoiki myjemy, wyparzamy. Umieszczamy w nich powidła. Wkładamy słoiki do dużego garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką i gotujemy 20 minut.
Wyjmujemy słoiki i ustawiamy na wieczkach, pozostawiamy do ostygnięcia.



Gotowe powidła świetnie smakują na świeżym, razowym chlebie, jako dodatek do białego sera lub jako nadzienie do klusek na parze.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Smaczne na pewno są jednak ciekawe czy tak smaczne jak powidła https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe wykonane z najlepszych jakościowo śliwek. W sumie radzę spróbować :) Smacznego.

    OdpowiedzUsuń