czwartek, 11 września 2014

Flaki po warszawsku

Danie z tradycyjnej kuchni mazowieckiej inspirowane przepisem Magdy Gessler. Tradycyjne danie w nowoczesnej i lekkiej odsłonie.
Zapraszam do wypróbowania.





Składniki

  • 1 kg flaków wołowych (gotowanych)
  • 1 mała gicz cielęca (u mnie było to z kością 350g)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 4 cm świeżego imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)
  • gałka muszkatołowa (ok. 1 łyżka)
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • majeranek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz do smaku
Flaki gotujemy z giczą 30 minut. Po tym czasie dodajemy jarzyny (starte na tarce o dużych oczkach), ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, listek laurowy. Gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wyjmujemy gicz, obieramy mięso, kroimy i wrzucamy do zupy. Dodajemy starty imbir oraz resztę przypraw.
Podajemy bardzo gorące.

4 komentarze:

  1. mniam, mniam, mniam! aż ślinka cieknie na samą myśl! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam wypróbowanie, bo wyszły naprawdę świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń