czwartek, 11 września 2014

Kurczak z nerkowcami

Ostatnio mam słabość do kuchni chińskiej. Uwielbiam orzechy nerkowca, dlatego postanowiłam wypróbować kurczaka w tej wersji.




Składniki (na 2 porcje)
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 dymki (tylko szczypior)
  • 50 g solonych, prażonych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worchestershire
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Fileta kroimy w małe kawałki, marynujemy w sosie sojowym i sosie Worchestershire. Przyprawiamy odrobiną pieprzu. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka. Smażymy. Gdy kurczak odparuje, a sos będzie jeszcze lekko wodnisty, dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę dymkę oraz orzechy nerkowca.
Smażymy aż cebulka zmięknie, a smaki połączą się.
Podajemy z brązowym ryżem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz