czwartek, 11 września 2014

Owoce pod kruszonką

Prosty i lekki deser, bardzo łatwy w przygotowaniu. Można użyć świeżych, ale także mrożonych owoców.






Składniki (na małą foremkę)

  • truskawki
  • czarne porzeczki
  • białe porzeczki
  • jagody
  • 4 biszkopty (pokruszone)
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki brązowego cukru

Zagniatamy składniki na kruszonkę i wkładamy ją do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Na spód foremki wysypujemy pokruszone biszkopty (aby zapobiec zbyt dużej ilości soku).


Nakładamy owoce i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 35 minut. 



Podajemy z gałką lodów śmietankowych.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz