środa, 3 września 2014

Krem z kalafiora

Lekka, letnia zupa. Doskonale pasuje, gdy jako danie główne podajemy rybę lub owoce morza.




Składniki (na 2,5-3l)

  • 0,5 kg kości schabowych
  • 1 kalafior
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 seler
  • 1 por
  • przyprawy do smaku
Gotujemy wywar. Warzywa myjemy i wrzucamy do garnka. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy kalafior i gotujemy jeszcze 20 minut. 
Następnie w zupie pozostawiamy seler, ziemniaki, 1/2 marchewki, pietruszki i kalafior i blendujemy. Resztę warzyw oraz mięso należy wyłowić przed blendowaniem.
Przyprawiamy do smaku. Można podawać ze wstążkami zielonego ogórka i koperkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz