sobota, 6 września 2014

Roladki z kurczaka ze śliwką i gorgonzolą

Sezon na pyszne, aromatyczne śliwki! Postanowiłam je wykorzystać, bo są jednym z moich ulubionych owoców i smakują mi nie tylko w wersji "na słodko". Dlatego dzisiaj połączenie śliwek i kurczaka oraz gorgonzoli.

 Składniki (na 3 porcje):
  • 3 kawałki fileta z kurczaka 
  • 4 śliwki
  • 3 podłużne paski gorgonzoli
  • cynamon
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
Mięso myjemy i rozbijamy pięścią lub tłuczkiem. Posypujemy przyprawami. Śliwki obieramy ze skórki i kroimy na paski. Umieszczamy w każdej roladce ok. 1 śliwki i 1 pasek sera. Zawijamy i spinamy lub związujemy roladkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, obsmażamy roladki z każdej strony. Następnie przykrywamy i dusimy 30 minut.

Warto użyć oleju kokosowego, ponieważ danie nabiera jeszcze bardziej orientalnego smaku, dzięki ciekawego połączeniu kokosa i śliwki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz