sobota, 20 września 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto idealne do popołudniowej, sobotniej kawy. Szczególnie, gdy teraz tyle pysznych śliwek.

 



Składniki (na blaszkę 25x30cm):
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg śliwek
  • cynamon
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 2 garści mąki
  • 2 garści cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatamy ciasto, blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Na ciasto układamy połówki śliwek, posypujemy cynamonem i posypujemy zagniecioną wcześniej kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Ciasto pieczemy 45 minut.





Smacznego!

2 komentarze: