środa, 31 stycznia 2018

Placki bananowe

Placki bananowe przyrządzam bardzo często na pierwsze lub drugie śniadanie. Smakują równie dobrze zapakowane do lunchboxa i czasem zabieram je na zajęcia.
Przepis podstawowy jest bardzo szybki i prosty, a z dodatkami możemy kombinować według tego na co mamy akurat ochotę.






Składniki: (na 1 porcję)

  • 1 dojrzały banan (około 90 g)
  • 1 jajko L
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy z cynamonem, mieszamy energicznie z jajkiem. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i formujemy niewielkie placuszki. W smażeniu trzeba nabrać wprawy, radzę się nie zniechęcać, jeśli nie wyjdą za pierwszym czy drugim razem. Naprawdę warto spróbować kolejny raz, bo są przepyszne.
Gdy się z rumienią smażymy krótko na drugiej stronie.

Na zdjęciach:

  • z domowym musem jabłkowym i masłem orzechowym



  • z nutellą z awokado i pistacjami


Z dodatkami można szaleć bez ograniczeń! U mnie było już naprawdę wiele wersji i każda smaczna!




2 komentarze:

  1. Czasami robię podobne na śniadanko, ale bez jajka i na mące kokosowej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajny pomysł, muszę spróbować :) robię z mąką kokosową, ale z jajkiem i ricotta takie serniczki - zapraszam przepis również u mnie 😋

      Usuń