środa, 10 stycznia 2018

Miodowe muffinki marchewkowe

Te muffinki to jedne z moich ulubionych zdrowych wypieków: robi się je w 15 minut, nie używa miksera, poza tym podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni.
Robię je często do popołudniowej kawy.




Składniki: (na 12 muffinek)

  • 250 g mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane w młynku do kawy)
  • 250 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • sok z połowy pomarańczy
  • 100 g masła/oleju kokosowego
  • 50 g płynnego miodu
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (użyłam domowej z przepisu z bloga www.dziewczynainformatyka.pl) - zamiennie 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, wlać do garnka, dodać masło/olej kokosowy i miód, podgrzewać na małym ogniu.
Odstawić z ognia, ostudzić, dodać mleko i jajka, roztrzepać rózgą.
Płatki owsiane zemleć na mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną/cynamon i cukier waniliowy, szczyptę soli. Wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre oraz marchewkę, mieszać powoli do połączenia składników.
Nałożyć do papilotek i piec 30 minut w 180 st. C

Lukier pomarańczowy
  • sok z pozostałej połowy pomarańczy
  • cukier puder do kontystencji
Składniki połączyć do powstania pożądanej konsystencji lukru. Ostudzone muffinki udekorować lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz