Robię je często do popołudniowej kawy.
Składniki: (na 12 muffinek)
- 250 g mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane w młynku do kawy)
- 250 g startej na drobnych oczkach marchewki
- sok z połowy pomarańczy
- 100 g masła/oleju kokosowego
- 50 g płynnego miodu
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (użyłam domowej z przepisu z bloga www.dziewczynainformatyka.pl) - zamiennie 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, wlać do garnka, dodać masło/olej kokosowy i miód, podgrzewać na małym ogniu.
Odstawić z ognia, ostudzić, dodać mleko i jajka, roztrzepać rózgą.
Płatki owsiane zemleć na mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną/cynamon i cukier waniliowy, szczyptę soli. Wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre oraz marchewkę, mieszać powoli do połączenia składników.
Nałożyć do papilotek i piec 30 minut w 180 st. C
Lukier pomarańczowy
- sok z pozostałej połowy pomarańczy
- cukier puder do kontystencji
Składniki połączyć do powstania pożądanej konsystencji lukru. Ostudzone muffinki udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz