Wiele osób zniechęca się trudnością w ich ugotowaniu - niestety trzeba nabrać wprawy, ale naprawdę warto!
Smak jajka gotowanego bezpośrednio w wodzie jest zupełnie inny, delikatniejszy od gotowanego na miękko w skorupce.
Mam nadzieję, że mój przepis pomoże Wam w wykonaniu! To doskonały pomysł na świąteczne śniadanie.
Składniki: (na 2 porcje)
- 4 jajka, umyte, sparzone wrzątkiem
- 100 g łososia wędzonego
- 4 tosty pszenne
- 4 łyżeczki sosu tatarskiego
- 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
Przygotowanie:
Jajka myjemy, parzymy. Wbijamy do małych miseczek. W płaskim garnku pod przykryciem gotujemy wodę (pół garnka wody), a gdy zacznie się gotować dolewamy ocet.
Gdy woda wrze, wyłączamy palnik lub ściągamy ją całkowicie, aby przestała wrzeć. Odkrywamy przykrywkę i delikatnie wrzucamy po kolei jajka w odległościach od siebie. Można zrobić w dwóch garnkach, aby nam było wygodniej. Na początku lepiej spróbować zrobić jedno jajko.
Po wrzuceniu, przykrywamy w gorącej wodzie, ale NIE MOŻE ona wrzeć!
Po ok. 2 minutach sprawdzamy za pomocą szpatułki czy białko jest ścięte. Jeżeli tak to wyciągamy delikatnie na ręcznik papierowy. Żółtko jajka ma być lejące.
W międzyczasie przygotowujemy tosty w tosterze, nakładamy łososia a następnie gotowe jajka.
Na wierzch każdej kanapki nakładamy łyżeczkę sosu tatarskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz