czwartek, 27 sierpnia 2015

Tort orzechowo-czekoladowy

Ulubiony tort mojej mamy piekę specjalnie na jej urodziny. Zmodyfikowałam nieco przepis z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Jest naprawdę pyszny!




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
I placek:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
II placek:
  • 125 g orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 375 ml mleka 2%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 190 g masła
Polewa czekoladowa: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:
Pieczemy I placek: miksujemy cukier z żółtkami, dodajemy kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie mieszamy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę przekładamy na wyścieloną papierem tortownicę i pieczemy 30-40 minut w 180 st. C
Pieczemy II placek: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pokrojone orzechy, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Pieczemy przez 30-40 minut w 180 st. C.
Przygotowujemy krem: Odlewamy pół szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlewamy na gotujące mleko i tworzy się budyń. Chwilę go gotujemy, studzimy i następnie miksujemy z masłem.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.



Na koniec najlepsza część: przekładanie!
I placek przekrajamy na pół i układamy kolejno:
  1. I placek
  2. krem
  3. II placek
  4. krem
  5. I placek
  6. polewa czekoladowa
Efekt końcowy:

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz