Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
I placek:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
II placek:
- 125 g orzechów włoskich
- 2 białka
- 75 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 375 ml mleka 2%
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 190 g masła
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Pieczemy I placek: miksujemy cukier z żółtkami, dodajemy kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie mieszamy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę przekładamy na wyścieloną papierem tortownicę i pieczemy 30-40 minut w 180 st. C
Pieczemy II placek: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pokrojone orzechy, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Pieczemy przez 30-40 minut w 180 st. C.
Przygotowujemy krem: Odlewamy pół szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlewamy na gotujące mleko i tworzy się budyń. Chwilę go gotujemy, studzimy i następnie miksujemy z masłem.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.
Na koniec najlepsza część: przekładanie!
I placek przekrajamy na pół i układamy kolejno:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz