Dzisiaj przepis na szybką szarlotkę o nucie korzennej z nadzieniem orzechowo-pomarańczowym.
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 24 cm):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do lodówki, a resztą wykleić nim foremkę wyścieloną papierem do pieczenia - u mnie forma na tartę o średnicy 24 cm. Włożyć do lodówki.
Nadzienie orzechowo-pomarańczowe:
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Wszystkie składniki bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w melakserze.
Wysypać na schłodzone ciasto.
Warstwa jabłkowa:
- 1 kg jabłek (waga po obraniu)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Jabłka pokroić w kosteczkę, doprawić i dusić, aż będą w części rozpadnięte i miękkie. Na koniec dodać łyżkę budyniu i cukier wanilinowy.
Jabłka wyłożyć na ciasto z warstwą nadzienia orzechowo-pomarańczowego.
Z reszty ciasta wykroić paseczki i ułożyć na jabłkach.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C z termoobiegiem, piec 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz