Smaczne, rozgrzewające i sycące danie, które przygotowujemy w jednym naczyniu, bez podsmażania poszczególnych składników. Mięso jest miękkie, soczyste, nabiera korzennego aromatu.
Składniki: (na 3 porcje)
- 500-600 g fileta z kurczaka
- 150 g czerwonej soczewicy
- 500 g selera
- 300 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 380 ml bulionu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: papryka słodka 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, pieprz 1/2 łyżeczki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Soczewicę płuczemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso myjemy, umieszczamy w oleju razem z przyprawami, zostawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy warzywa (marchewkę i pietruszkę w półksiężyce, seler w małe słupki). Wysypujemy warzywa na soczewicę, zalewamy bulionem połączonym
z koncentratem pomidorowym. Na wierzch kładziemy mięso. Przykrywamy folią aluminiową lub żaroodporną przykrywką. Pieczemy pod przykryciem 45 minut, następnie 15 minut bez przykrycia.
z koncentratem pomidorowym. Na wierzch kładziemy mięso. Przykrywamy folią aluminiową lub żaroodporną przykrywką. Pieczemy pod przykryciem 45 minut, następnie 15 minut bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz