środa, 4 kwietnia 2018

Orientalne podudzia z kurczaka

Podudzia lub udka z kurczaka u mnie zwykle pojawiały się w wersji pieczonej w piekarniku podawane z pieczonymi ziemniaczkami, jednak dzisiaj nie miałam na takie ochoty i postanowiłam poeksperymentować.
Pierwszy raz przygotować je w sosie i jestem pozytywnie zaskoczona efektem! Są miękkie, sos ma delikatną konsystencję, ale jest pikantny. Szybkie w przygotowaniu i pyszne danie, efektownie prezentuje się na talerzu.
Wygodne jest to, że nie trzeba wcześniej marynować kurczaka.






Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, pieprz, sól do smaku
  • 1 szklanka (250 ml) wrzątku
  • garść zielonych oliwek
  • pół pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Olej rozgrzać w głębokiej patelni, umieścić umytego kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać przyprawy, i zalać szklanką wrzątku. Dusić pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie w kubku zalać mąkę ziemniaczaną 2 łyżkami sosu i 2 łyżkami wody i rozprowadzić w patelni. Umyć i dodać posiekaną pietruszkę oraz zielone oliwki. Gotować jeszcze około 10 minut bez przykrycia.

Podawać z gotowanymi ziemniakami lub delikatną kaszą (np. bulgur)


2 komentarze: