środa, 13 czerwca 2018

Czekoladowo-piernikowe muffiny cukiniowe

Dzisiaj przepis na bazie moich muffinek marchewkowych, jednak czekoladowo-korzenny i na bazie cukinii. Polecam spróbować!







Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej/owsianej
  • 250 g startej na grubych oczkach cukinii
  • 100 g masła/oleju kokosowego
  • 50 g płynnego miodu (można dodać więcej jeśli lubimy słodsze)
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut, następnie odcisnąć nadmiar wody. W garnku roztopić masło/olej kokosowy i miód.
Odstawić z ognia, ostudzić, dodać mleko i jajka, roztrzepać rózgą.
Płatki owsiane/orkiszowe zemleć na mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i kakao, szczyptę soli. Wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre oraz cukinię, mieszać powoli do połączenia składników.
Nałożyć do papilotek i piec 25-30 minut w 180 st. C.


Pyszne są posmarowane dżemem np. domowym truskawkowym -  w smaku przypominają wtedy nadziewane pierniczki. Polecam!


1 komentarz:

  1. Cukinia to wspaniałe warzywo :). Sprawdza się w wielu odsłonach: jako składnik wege pasztetów, babeczek, placuszków, do leczo :). Można naprawdę poszaleć.

    OdpowiedzUsuń