wtorek, 4 września 2018

Tort cappuccino z bezą kokosową

Tort powstał specjalnie na urodziny mojej Mamy.
Łączy w sobie jej ulubione smaki: kawę i kokos. Spróbujcie - jest prosty, lekki, smaki świetnie się uzupełniają.







Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 150 g cukru
Białka oddzielić od żółtek. Lekko ubić białka, a następnie dodawać po łyżce cukru, za każdym razem rozmiksowując dodaną porcję. Następnie dodawać żółtka, miksować. Przesianą mąkę dodawać partiami i bardzo delikatnie mieszać SZPATUŁKĄ (nie wolno robić tego mikserem, bo biszkopt nie urośnie). 
Przekładamy do tortownicy z wyściełanym papierem dnem (boków nie wyścielamy ani nie smarujemy masłem) i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu.

Krem:
  • 5 żółtek 
  • 1/2 litra mleka
  • 40 g cappuccino 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła 
Białka oddzielić od żółtek i odłożyć do zrobienia bezy. Mleko odmierzyć, odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem waniliowym i cappuccino.
Żółtka ubijać do białości, pod koniec dodać mąkę i mleko. Do gotującego się mleka dolać żółtka z mąką energicznie mieszając trzepaczką. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, ponieważ krem będzie się szybko zagęszczał do konsystencji budyniu. Chwilę pogotować i odstawić do ostygnięcia (przykryć folia spożywczą, aby nie powstał kożuch).
Po ostygnięciu zmiksować z miękkim masłem.

Beza kokosowa:
  • 5 białek 
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
Białka odłożone podczas przygotowywania kremu ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. 
Pieczemy 25 minut w 160 st. C.
Studzimy.

Pozostało nam złożenie tortu. 
Potrzebne bedzie jeszcze:
  • 200 ml kawy, ostudzonej 
  • 100 g płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni.
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
Dolny nasączamy kawą, smarujemy małą ilością kremu i nakładamy bezę. Smarujemy mała ilością kremu i nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy kawą. Smarujemy kremem, tak aby pozostawić odpowiednią ilość do posmarowania wierzchu. Układamy ostatni, również nasączony blat biszkoptu. Smarujemy resztą kremu i posypujemy prażonymi migdałami.

Wkładamy do lodówki na min. 6 godzin.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mama na pewno była zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa i kokos?
    Poproszę!
    100 lat dla mamy...
    xxx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Jak dla mnie połączenie idealne, a do tego lekkie jak chmurka :)

      Usuń
  3. Gambling With Blackjack | DrmCD
    Blackjack is 하남 출장샵 a casino game 경산 출장마사지 where the players play 김제 출장마사지 the dealer's hand 군포 출장마사지 as a dealer, usually the same color and color as a roulette wheel. When 원주 출장안마 you play with

    OdpowiedzUsuń