poniedziałek, 26 listopada 2018

Orientalne pulpeciki z indyka

Dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego w nieco innej formie - pulpeciki o mocno orientalnym smaku z dodatkiem oliwek w pysznym sosie. Jako dodatek podałam kaszę bulgur
i surówkę z kapusty pekińskiej (przepis poniżej).



Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka (zmielonego)
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • pieprz 
  • sól
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 300 ml bulionu
  • 1 cebula

Przygotowanie:
Oliwki i czosnek drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, kminem rzymskiem, pieprzem i solą. 
W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Uformować 16 niedużych klopsików, obtoczyć je w niedużej ilości mąki, umieścić na rozgrzanym tłuszczu w rondelku, obsmażyć. Po chwili dodać posiekaną w cienkie piórka cebulę oraz łyżkę słodkiej papryki. Następnie wlać bulion i dusić około 30 minut. Pod koniec gotować bez przykrycia i lekko odparować.
W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur (w proporcji z wodą 1:2 =  objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy).

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej:
  • pół kapusty pekińskiej
  • 1 starta marchewka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz 
  • sól
Kapustę posiekać, dodać startą marchew, jogurt i majonez. Doprawić do smaku. 




1 komentarz: