środa, 30 września 2015

Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana







Składniki:

  • 150 g startej mozzarelli
  • 6 ziemniaków
  • 1 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 średni koncentrat pomidorowy
  • 1 marchewka
  • 2 cukinie
  • 1 papryka
  • papryka słodka
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • pikantne curry


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kroimy na plasterki i układamy na dnie naczynia do zapiekania.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, rumienimy. Dokładamy mięso, smażymy. Następnie dodajemy pomidory (w puszce i koncentrat). Wkrawamy 1 cukinię, paprykę i marchewkę (pokrojone w małe kawałki).Sos doprawiamy i wykładamy do naczynia.
Drugą cukinię kroimy na cienkie plasterki i połowę układamy na ziemniakach i posypujemy ją pikantnym curry.

Na górze układamy pozostałe plasterki cukinii i także posypujemy curry.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40 minut, następnie posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz