wtorek, 1 marca 2016

Czekoladowe brownie

Mój eksperyment - czekoladowe brownie ze składnikiem niespodzianką :P
Aż trudno uwierzyć, co nim jest, bo w ogóle nie jest wyczuwalny. Przekonajcie się sami -  wyszło puszyste i wilgotne, czyli takie jakie powinno być idealne brownie. Koniecznie zróbcie też polewę czekoladową!



Składniki:
(na blachę 20x20 cm)
  • 250 g fasoli czerwonej z puszki, dokładnie przepłukać na sicie
  • 20 g roztopionego oleju kokosowego
  • 15 g daktyli (sparzonych)
  • 40 g płynnego miodu
  • 20 g kakao
  • 25 g orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza orzechami zblendować, a następnie dodać pokrojone orzechy.
Piec przez 50 minut w 180 st. C.
Ja dodatkowo zrobiłam jeszcze polewę czekoladową (100 g czekolady deserowej i 100 ml mleka - rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt rzadka to chwilę podgrzewać, a następnie polać ciasto).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko, ma cudownie intensywny kolor :)
    I wcale nie widać, że z fasoli ;)

    OdpowiedzUsuń