niedziela, 2 grudnia 2018

Zapiekane ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta

Dzisiaj propozycja obiadowa: bardzo smaczne połączenie ziemniaków, dwóch rodzajów sera (feta i żółty). Obiad bez mięsa pojawia się u mnie rzadko, jeśli już coś robię to lubię pokombinować. Polecam spróbować!




Składniki (6 porcji):

  • 1200 g średniej wielkości ziemniaków (u mnie 12 sztuk)
  • 2 opakowania szpinaku mrożonego (po 450 g)
  • 500 g pieczarek
  • 270 g sera feta 
  • 250 g żółtego sera
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Ostudź, przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż środek.
Czosnek posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, po chwili rozmrożony szpinak. Gdy masa odparuje, dodaj wydrążone ziemniaki. Wymieszaj z fetą i dopraw do smaku (pieprz, sól, gałka muszkatołowa). Farsz musi być mocno przyprawiony.
Faszeruj ziemniaki, posyp startym żółtym serem i piecz 20 min. w 220 st. C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz