czwartek, 20 grudnia 2018

Pulpeciki z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy

Zastanawiałam się długo co zrobić z zielonej soczewicy, ponieważ do tej pory przeważnie był to kurczak z soczewicą w sosie pomidorowym, którego uwielbiam (przepis tutaj).
Tym razem miałam ochotę na odmianę i powstały bezmięsne klopsiki - ciekawa alternatywa (nawet dla mięsożerców!). Dobrze przyprawione, naprawdę pyszne i warte spróbowania!


Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju 
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, chilli do smaku

Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę przepłukujemy, gotujemy razem do miękkości (mają być rozgotowane) w proporcji 1:2 z osoloną wodą aż wchłoną cały płyn. Studzimy.
Cebulę przysmażamy, dodajemy do masy i formujemy małe pulpeciki (z tej porcji wyszło mi 25 sztuk), które następnie przysmażamy na patelni.
Podajemy z sosem pomidorowym:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy czosnek, passatę i przyprawy. Chwilę odparowujemy i doprawiamy jeszcze do smaku.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam soczewicę, a najbardziej to chyba zupy, które są bardzo pożywne. Soczewica zawiera mnóstwo ważnych substancji odżywczych, przez co jest rewelacyjnym rozwiązaniem dla osób, które nie jedzą mięsa. Mój trener i dietetyk Michał Wrzosek często wrzuca mi do diety dania z soczewicy (tak, nie jem mięsa), bo sposobów na jej przyrządzenie jest, jak się dla mnie okazało, całkiem sporo. Fajne przepisy wrzuca tez na swojego bloga https://michalwrzosek.pl/przepisy/, polecam zajrzeć na pewno coś Wam wpadnie w oko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto jeść soczewicę - jest zdrowa i smaczna. Dla nas najbardziej znaną potrawą z soczewicy jest zupa + grzanki z serem. Jednak nie mamy wątpliwości co do tego, że pulpeciki z Twojego przepisu również zagoszczą w naszej diecie :).

    OdpowiedzUsuń