niedziela, 13 stycznia 2019

Tort czekoladowy z czarną porzeczką

Prosty, klasyczny, czekoladowy tort. Dodatek czarnej porzeczki sprawia, że nie jest mdły i doskonale komponuje się z intensywnym czekoladowym musem.





Składniki:
Biszkopt kakaowy (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 7 jajek
  • 230 g cukru
  • 60 g kakao
  • 150 g mąki
Białka oddzielić od żółtek, ubić. Stopniowo dodawać cukier, następnie po kolei żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać już tylko delikatnie SZPATUŁKĄ! To bardzo ważne, żeby biszkopt wyszedł puszysty.
Piec w temp 160 st. C przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić z wysokości około 50 cm i zostawić do ostygnięcia. Wyjąć z tortownicy dopiero po ostudzeniu.


Mus czekoladowy:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 660 g śmietany 36%
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodawać po trochu wystudzonej rozpuszczonej czekolady, stopniowo, delikatnie miksując. 

Dodatkowo: 200 g dżemu 100% czarna porzeczka, mocna kawa

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą, posmarować dżemem. Nałożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym blatem, nasączyć kawą przełożyć kolejną 1/3 kremu. Nałożyć ostatni nasączony od spodu blat, cały tort pokryć pozostałą częścią kremu, udekorować np. dropsami czekoladowymi.





1 komentarz: