sobota, 30 sierpnia 2014

Udka z kurczaka po kenijsku

Bardzo aromatyczne danie z ciekawym zestawem przypraw.







Składniki (na 4 porcje):

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Marynata imbirowo-czosnkowa:
  • 6 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • duża szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
Pasta pomidorowo-kolendrowa:
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 czerwona papryczka chilli





Mięso myjemy. Polecam także usunąć skórę z udek (ja tego nie zrobiłam, przez to sos stał się zbyt tłusty, następnym razem na pewno usunę). Obrany i pokrojony imbir miksujemy blenderem z czosnkiem, solą, sokiem cytrynowym. Kurczaka umieszczamy w misce i nacieramy marynatą, a następnie zostawiamy na min. 30 minut w lodówce (najlepiej na dłużej - ok. 4 godzin). 
Zabieramy się za przygotowanie pasty: do blendera wkładamy pokrojonego pomidora, koncentrat, kolendrę i chilli. 
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy udka 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu. Następnie dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową. Przykrywamy i dusimy 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i nieco odparowujemy sos.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz