niedziela, 27 września 2015

Curry z kurczakiem i szpinakiem

Indyjska wersja na przygotowanie kurczaka.




Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • po 1 łyżeczce przypraw: brązowej gorczycy, mielonego kminu rzymskiego, mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 szklanka bulionu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • do podania: brązowy ryż
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kurczaka oprószamy pieprzem i solą, podsmażamy. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, chilli, starty imbir i przyprawy. Przysmażamy. Po ok. 5 minutach wlewamy bulion i deglasujemy patelnię. Dusimy.
Szpinak myjemy, obrywamy z gałązek, blanszujemy ok. 15 sekund we wrzątku i natychmiast wrzucamy do miski z lodowatą wodą.
Dokładnie go odsączamy i drobno kroimy. Wrzucamy do mięsa. Czekamy jeszcze chwilę aż smaki się połączą. Podajemy z brązowym ryżem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Wypróbuję przepis w tym tygodniu i dam znać jak wyszło. :)

    OdpowiedzUsuń