czwartek, 22 października 2015

Jęczmienne ragout

Przepis zainspirowany moim prezentem urodzinowym - książką "Ziarna dają siłę".



Składniki:
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 duży por
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g pieczarek, pokrojonych w paski i przysmażonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml białego, półwytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • pieprz 
  • sól


Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy, przysmażamy na osobnej patelni. Wszystko odkładamy na talerz. W głębokiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy cienko pokrojony w półksiężyce por, rozgnieciony czosnek i cienko pokrojony seler naciowy, przysmażamy. Wsypujemy kaszę, smażymy minutę i dolewamy wino. Odparowujemy, dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dorzucamy pieczarki i kurczaka, chwilę gotujemy razem, doprawiamy do smaku i podajemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz