czwartek, 28 stycznia 2016

Hiszpańska tortilla


Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 pora
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy (mogą pozostać lekko twarde).
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półksiężyce porę oraz pokrojoną drobno paprykę, doprawiamy pieprzem i solą, podsmażamy chwilę.
Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy mleko, doprawiamy.
Odcedzamy ziemniaki, dorzucamy na patelnię, łączymy. Zalewamy mieszanką jajeczną.
Przykrywamy i czekamy około 10 minut, aż jajko się zetnie. Pod koniec przerzucamy na drugą stronę, lekko ją podsmażając.
Podajemy gorące, na ciepłym talerzu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz