wtorek, 16 lutego 2016

Rogaliki serowe z marmoladą

Bardzo lubię piec te rogaliki, bo idealnie pasują do kawy - nie są zbyt słodkie, a ciasto jest delikatne i kruche. Nie są też czasochłonne w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania!





Składniki (na ok. 50 sztuk)

  • 400 g mąki krupczatki
  • 160 g białego sera półtłustego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 400 g twardej marmolady
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnicę. Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy zmielony przez maszynkę oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na średniej grubości placek, kroimy w kwadraty 5x5 cm. Nakładamy po pasku marmolady, zawijamy i nacinamy jak na zdjęciu.
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem przez małe sitko.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz