sobota, 12 maja 2018

Jajka sadzone ze szparagami i pieczonymi ziemniaczkami

Letni obiad w sezonie szparagowym, polecam wypróbować, bo niestety trwa on bardzo krótko.


Składniki (na 2 porcje)
  • 5 jajek z wolnego chowu
  • 250 g szparagów (u mnie tylko górne części)
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 700 g ziemniaków
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • masło do smażenia jajek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.
Ziemniaki obieramy myjemy, kroimy w małe kawałki, gotujemy około 10 minut al dente.
Odcedzamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem (najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka cukierniczego). Umieszczamy w piekarniku na 40 minut (po 15 minutach mieszamy). W tym czasie przygotowujemy szparagi: myjemy i obieramy cienko (robię to za pomocą obieraczki do warzyw). Zawijamy po kilka szparag w plasterki szynki i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy razem z ziemniakami jeszcze około 15 minut, aż szparagi będą wystarczająco miękkie. W czasie pieczenia szparag smażymy jajka sadzone.
Gdy wszystko jest gotowe nakładamy na talerze i podajemy, potem można się już tylko delektować lekkim, zdrowym obiadem. Dla mnie ten smak to lato na talerzu!

2 komentarze:

  1. uwielbiam jajka sadzone w towarzystwie warzyw :) apetycznie te szparagi wyglądają

    OdpowiedzUsuń