sobota, 29 sierpnia 2015

Cukinie faszerowane

 Mój pomysł na faszerowanie cukinii. Robię to danie dość często, więc dzisiaj poeksperymentowałam z przyprawami i dodałam trochę z kuchni indyjskiej. Wyszło pyszne :)



Składniki: (na 3 porcje)

  • 3 cukinie
  • 500 g mielonego mięsa z szynki/łopatki wieprzowej
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 duży słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól


Przygotowanie:
Cebulę myjemy, kroimy i podsmażamy na smalcu. Dodajemy mięso i obsmażamy. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ, kroimy go na małe kawałki i dorzucamy do mięsa. Do mięsa dokładamy także pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy.
Smażymy bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
Następnie nadziewamy połówki cukinii, umieszczamy na głębokiej blasze piekarnika, posypujemy startą mozzarellą i pieczemy 35 minut w 180 st. C.

Smacznego!


2 komentarze: