środa, 26 sierpnia 2015

Gulasz inaczej

Moja odmienna wersja gulaszu wieprzowego. Zwykle robię go tylko z przyprawami, ale miałam pieczarki, z których musiałam coś wymyślić.


Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 750 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • curry
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, wkrajamy pieczarki (w plasterki), doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dusimy.
Przygotowujemy mięso: myjemy i kroimy w niedużą kostkę. W głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy mięso. Podsmażamy chwilę, następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry i paprykę słodką. Dodajemy podsmażone pieczarki, wlewając też nieco "wody" spod nich, aby utworzył się sos.
Dusimy do miękkości mięsa (około 1,5h). Na koniec odlewamy około pół szklanki sosu, mieszamy go z mąką i dolewamy do całości, aby lekko zagęścić sos pieczarkowy. Chwilę gotujemy.
Podajemy w towarzystwie makaronu lub ziemniaków oraz mizerii.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz