piątek, 16 lutego 2018

Orzechowo-pomarańczowa tarta jabłkowa

Dzisiaj przepis na szybką szarlotkę o nucie korzennej z nadzieniem orzechowo-pomarańczowym. 







Składniki (na okrągłą formę o średnicy 24 cm):
Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do lodówki, a resztą wykleić nim foremkę wyścieloną papierem do pieczenia - u mnie forma na tartę o średnicy 24 cm. Włożyć do lodówki.

Nadzienie orzechowo-pomarańczowe:
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Wszystkie składniki bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w melakserze.
Wysypać na schłodzone ciasto.

Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Jabłka pokroić w kosteczkę, doprawić i dusić, aż będą w części rozpadnięte i miękkie. Na koniec dodać łyżkę budyniu i cukier wanilinowy.
Jabłka wyłożyć na ciasto z warstwą nadzienia orzechowo-pomarańczowego.
Z reszty ciasta wykroić paseczki i ułożyć na jabłkach.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C z termoobiegiem, piec 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz