poniedziałek, 12 lutego 2018

Zapiekanka z kurczakiem, soczewicą i warzywami korzeniowymi

Zimowa wersja zapiekanki z kurczakiem i soczewicą.
Smaczne, rozgrzewające i sycące danie, które przygotowujemy w jednym naczyniu, bez podsmażania poszczególnych składników. Mięso jest miękkie, soczyste, nabiera korzennego aromatu.






Składniki: (na 3 porcje)

  • 500-600 g fileta z kurczaka
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 g selera
  • 300 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 380 ml bulionu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: papryka słodka 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, pieprz 1/2 łyżeczki

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Soczewicę płuczemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso myjemy, umieszczamy w oleju razem z przyprawami, zostawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy warzywa (marchewkę i pietruszkę w półksiężyce, seler w małe słupki). Wysypujemy warzywa na soczewicę, zalewamy bulionem połączonym
z koncentratem pomidorowym. Na wierzch kładziemy mięso. Przykrywamy folią aluminiową lub żaroodporną przykrywką. Pieczemy pod przykryciem 45 minut, następnie 15 minut bez przykrycia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz