środa, 30 lipca 2014

Kotlety jagnięce po prowansalsku

Czas na jagnięcinę, jedno z najdelikatniejszych mięs!
Jest lekkostrawna, nadaje się dla dzieci, zawiera dużo wartościowego białka. Dodatkowo ma właściwości antyutleniające oraz jest bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest zatem korzystna w diecie przeciwmiażdżycowej.
Zawiera cynk, żelazo oraz większość witamin z grupy B.





Przy przyrządzaniu ważne jest, żeby nie zagłuszyć charakterystycznego smaku, ale także żeby nie był on zbyt dominujący.

Składniki na 2 porcje:
  • kotlety jagnięce z kością (4 szt.)
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • imbir
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa
Kotlety myjemy, posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi z jednej strony. Na rozgrzaną, suchą patelnię grillową wsypujemy po łyżeczce pozostałych przypraw i czekamy chwilę, aby ich aromat się połączył.
Następnie umieszczamy na patelni kotlety (stroną przyprawioną do dołu).
Po 3 minutach obracamy na drugą stronę i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
Po kolejnych 3 minutach obracamy na stronę już wcześniej przypieczoną i od tego momentu grillujemy jeszcze z każdej strony (!) po 15 minut.
Dzięki temu osiągniemy efekt miękkiego, delikatnego mięsa.

Kotlety podałam z ziemniakami z masłem i koperkiem oraz surówką. Poniżej podaję przepis na prostą surówkę z białej kapusty.

Surówka z białej kapusty

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 duże pomidory (obrane z skórki)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy na średnie kawałki, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz pietruszkę. Wszystko doprawiamy i mieszamy. Surówkę warto przyrządzić ok. 30 minut przed podaniem i umieścić w lodówce.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz