czwartek, 31 lipca 2014

Kurczak tikka masala

Oto propozycja przygotowania dania kuchni indyjskiej. Potrawa jest bardzo aromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Zaczynajmy!





Składniki (na 2 porcje):


  • filet z kurczaka (300 g)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 świeżej ostrej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne






Przygotowanie:
1. Około 4 godziny wcześniej należy przygotować marynatę do kurczaka: jogurt naturalny, rozgnieciony czosnek (3 ząbki), 2/3 kawałka imbiru (ścieramy na bardzo drobnej tarce) oraz przyprawy mieszamy razem w misce i dokładamy umytego, pokrojonego w kostkę kurczaka. Umieszczamy w lodówce.




2. Przygotowujemy pastę cebulową: w blenderze miksujemy posiekaną cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki wody, pozostałą część imbiru, papryczkę chilli.
3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a następnie dokładamy pastę cebulową. Podsmażamy aż się zrumieni.
Równocześnie rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy na niej kurczaka w marynacie (około 25 minut).
4. Do patelni z pastą cebulową dokładamy koncentrat pomidorowy oraz bulion. Czekamy do zagotowania.
Gdy kurczak będzie gotowy, przekładamy go z patelni grillowej do patelni z pastą cebulową i wszystko razem mieszamy. Dusimy około 15 minut, aby smaki się połączyły.

Jako dodatek proponuję ryż. Ja ugotowałam włoski ryż sypki Arborio w wodzie z dodatkiem soli i curry, dzięki temu miał on lekko żółty kolor.




Smacznego!


PS. Przyprawy orientalne i olej kokosowy kupiłam w sklepie "Kuchnie świata" w Galerii katowickiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz