środa, 30 lipca 2014

Makaron po szanghajsku

Witam!

Na początek postanowiłam dodać przepis na pyszne i szybkie danie.
Moją inspiracją na jego zrobienie był przepis pochodzący z książki "Kuchnie świata" wyd. National Geographic.






Przejdźmy do przepisu!

Składniki na 4 porcje:
  • 280 g makaronu chińskiego jajecznego
  • 500 g mięsa wieprzowego (może to być gulasz lub schab)
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • łyżeczka oleju kokosowego
marynata do mięsa:
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 łyżki wody
  • szczypta mielonego pieprzu
Wykonanie:
Na początku należy przygotować marynatę do mięsa: mieszamy sos sojowy, ocet balsamiczny, sos Worcestershire, wodę oraz pieprz w niedużej miseczce. Odstawiamy.
Na patelni umieszczamy olej kokosowy i smażymy na nim pokrojoną drobno cebulę.
Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso pokrojone w cienkie paski lub kostki.
Czekamy aż mięso lekko się zetnie, a następnie wlewamy przygotowaną wcześniej marynatę. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 25 minut.
Podczas gdy mięso się dusi przygotowujemy kapustę pekińską i paprykę. Kapustę myjemy, wykrajamy głąb (twarda, biała część w środku liścia), kroimy w paski. Paprykę myjemy, kroimy także w małe paski. 
Po 25 minutach dodajemy warzywa do duszącego się mięsa i dusimy kolejne 15 minut, aż wszystko pięknie się połączy.
W międzyczasie gotujemy makaron chiński zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na talerz kładziemy makaron, a na niego mięso z sosem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz