czwartek, 25 stycznia 2018

Penne z wędzonym łososiem

Szybki sposób na zdrowy i szybki obiad. Na co dzień rzadko jem makaron, ale to moje ulubione wykorzystanie go w przepisie! Pomysł na wykorzystanie łososia wędzonego na zimno.



Składniki: (na 1 porcję)

  • 60 g wędzonego łososia (użyłam wędzonego na zimno z pieprzem)
  • 1 jajko
  • 80 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 2 łyżki (60 g) śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
Na patelni umieszczamy łososia i smażymy, pod koniec można dodać rozgnieciony czosnek. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu al dente. Jajko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą (niewiele, łosoś już jest słony). Do podsmażonego łososia dodajemy odcedzony makaron i zalewamy jajkiem ze śmietaną. Mieszamy aż do ścięcia się jajka i powstania kremowego sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz