sobota, 27 stycznia 2018

Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem

Polecam wypróbować pieczone placki ziemniaczane - są przepyszne, nie wymagają uciążliwego smażenia, po prostu wkładamy do piekarnika i za kilkanaście minut wyciągamy chrupkie placki.
Podajemy z gulaszem - u mnie propozycja na gulasz z pieczarkami.





Składniki: (na 4 porcje)

Gulasz pieczarkowy:

  • 700 g schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 średnie cebule
  • 400 ml bulionu (zależy ile chcemy mieć sosu)
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki, dorzucamy do mięsa. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem, papryką ostrą i słodką papryką wędzoną. Dusimy około 15 minut, po tym czasie dolewamy bulion i dusimy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy około pół szklanki sosu, dokładnie mieszamy z mąką i wlewamy do patelni. Zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji.


Pieczone placki ziemniaczane:
  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • sól
Masło roztapiamy i studzimy. Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubych oczkach, doprawiamy dużą ilością pieprzu i szczyptą soli. Dodajemy jajka i ostudzone masło. Mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C, na papierze do pieczenia układamy okrągłe placki (u mnie zmieściło się 9 na jednej blaszce, razem z tej porcji miałam 18 placków).
Pieczemy około 20 minut, w razie potrzeby przewracając placki.

Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz