czwartek, 18 stycznia 2018

Stek z udźca jagnięcego

Dzisiaj propozycja na odświętny obiad. Jagnięcina jest delikatna, soczysta i miękka - dla mnie wyszła idealna. Zapraszam do wypróbowania!





Składniki (na 2 porcje)

  • 400 g udźca jagnięcego z kością
  • przyprawy: kurkuma, majeranek, papryka ostra
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wyciągnąć z lodówki przed przygotowywaniem, tak aby uzyskało temperaturę pokojową, umyć, posypać przyprawami, odstawić na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C
Masło rozgrzać na patelni, smażyć mięso około 5 minut z każdej strony, następnie przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku około 45 minut. 

Steka podałam z frytkami z selera:
  • 1 duży seler
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: ostra papryka mielona, kurkuma
Seler kroimy na frytki, układamy na papierze do pieczenia w blaszce, posypujemy przyprawami i smarujemy gorącym olejem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz