piątek, 12 stycznia 2018

Pstrąg z piekarnika

Dzisiaj na moim stole - pstrąg pieczony podawany z pieczonymi ziemniaczkami.
Bardzo lubię ten przepis, bo praktycznie "sam się robi" - wkładam tylko wszystko do piekarnika i obiad za godzinę jest gotowy.






Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 pstrągi łososiowe w całości
  • 500 g ziemniaków
  • 10 g oleju rzepakowego
Marynata:
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta chilli 
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony w prasce
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. 
Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielkie kawałki (kostki ok. 2x2 cm), gotujemy na półtwardo, około 7-10 minut. Rozgrzewamy olej i smarujemy nim ziemniaki rozłożone na papierze na dużej blaszce do pieczenia (najlepiej przy pomocy pędzelka cukierniczego). 
Ważne żeby smarować mocno rozgrzanym olejem.
Wkładamy do piekarnika. Po około 20 minutach należy przemieszać ziemniaki, wtedy już zaczną być chrupkie z jednej strony.
Masło rozpuszczamy w małym garnku, dodajemy przyprawy i czosnek. Ryby myjemy, odcinamy głowy, i smarujemy ciepłą marynatą, nacinamy skórę z jednej strony, jak na zdjęciu.
Naczynie żaroodporne wyścielamy papierem do pieczenia, umieszczamy w nim ryby, również wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. 
W tym samym czasie będą też gotowe ziemniaki (łączny czas pieczenia ziemniaków to około 50 minut - 20 minut przed włożeniem ryb i 30 min z rybami)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz